onsdag 20. oktober 2010

Moralsk panikk

Ola Erstad bruker i boka "Digital innføring i skolen - en innføring" begrepet moralsk panikk.
Jeg ble litt fasinert av dette uttrykket - hadde ikke hørt det før (i hvertfall ikke lagt merke til det).

"Denne betegnelsen retter seg mot den "offentlige angsten" som kommer til uttrykk når nye medier etablerer seg, spesielt den negative inflytelsen man antar medier har på barn og unge." (s. 36)

Sjekk ut denne videoen - foredrag fra MIT som går rett i kjernen på det vi diskuterer.



4 kommentarer:

  1. Jo.
    Det skjer hver gang vi får nye medier. De får skylden for alt som er galt. Man tror da at svake og lettpåvirkelige sjeler sluker alt rått. Da kinoen kom, var kjøret voldsomt. Kinoen fordervet ungdommen osv. Senere har tegneserier, video og dataspill fått gjennomgåpå samme måte. Det første mediet jeg kjenner til at ble bedømt i dennne retningen var romanen. Den fikk jo damer til å drømme seg bort og tape realitetsorienteringen. En god bok om emnet er: John Docker: "Postmodernisem and popular culture. A cultural history".

    SvarSlett
  2. Denne bekymringen går laaaaangt tilbake: Sokrates var ille berørt over at skriftspråket og skriftligheten ville forderve ungdommens evne til å huske ting.

    Takk for videoen med Henry Jenkins, en internasjonal storhet innenfor medieforskning. Men mitt nyanskaffede mobile "breiband" strekker ikke helt til. Får kjøre den seinere.

    SvarSlett
  3. Hei,
    Ja, det er jo ganske fasinerande at denne offentlig angsten mot nye medier som slår an, særlig hos barn og unge, kjem til uttrykk gang på gang med nye medier slik Michael peiker på. Kanskje er det ein slags angst for det som er nytt og som gir folk tilgang til ei verd me ikkje heilt kan kontrollere eller verdsetje?

    Ser at me har lese ein del av dei same mediebøkene Michael, men du er nok meir oppdatert på mediefeltet enn eg er for tida. Takk for tips til bok, skal prøve å få lese denne, det er jo eit utrulig spennande tema.

    De er fleire som er flinke til å lege ut små filmsnuttar og gode lenker. Merkar at desse snuttane ikkje kan vere meir enn eit par minutt før eg fell av. Har nok lettare for å samle tankane rundt det som er trykt enn det eg høyrer. Likte filmsnutten om connectivism, har tenkt å vise den på eit fellesmøte ein gong.

    SvarSlett
  4. Don't blame it on the sunshine, don't blame it on the moonlight, don't blame it on the good times, blame it on the boogie....

    SvarSlett