onsdag 13. oktober 2010

an, auf, hinter, in, neben, über, unter, vor und zwischen


Hvorfor er det bare 100 norske studenter som for tiden studerer i Tyskland??? (Kilde: den norske ambasaden i Berlin) Tyskland har 250 000 utenlandske studenter og altså bare 100 noske.

Tyskland er Norges viktigste samarbeidspartner i Europa, både økonomisk og politisk og hver 4. turist i norge er tysk.Noe stemmer ikke her........


6 kommentarer:

  1. preposisjonslista kalles også den tyske bryllupsnatten.... (ny for meg, kanskje ikke for dere andre)

    SvarSlett
  2. Nei, det er gammelt nytt for oss som er gift. Jeg var forresten ikke klar over at det var så få norske studenter. Overraskende. Jeg hadde faktisk inntrykk av at det var ganske mange ungdommer som studerte i Tyskland. Her fra min hjemby er det flere jeg vet om, både medisinerstudenter, en arkitektstudent og noen som studerer fysipterapi. Hvis vi skal måle etter hvor mange som velger tysk som annet fremmedspråk, vil det bli enda færre i årene framover. For tida er det spansk som ruuuler blandt ungdommen.

    SvarSlett
  3. Men selv om spansk ruler i skolen er det nok ikke så mange som studerer spansk i dybden ved spansktalende eller for den saks skyld norske universiteter heller. Ihvertfall ikke sett ift at spansk snakkes av flere mennesker enn tysk og fransk til sammen.

    Kanskje er mangelen på fordypning noe av saken her, hvis man skal være litt pessimistisk. Manglende interesse for språk er en internasjonal trend, og her hjemme har Kunnskapsløftet dramatisk svekket mulighetene for fordypning i andre språk enn engelsk.

    For å være litt optimistisk: sist jeg underviste i spansk nådde elevene til et nivå av "literacy" og tom. "literacies" som vi ikke kunne drømt om i min egen skoletid, selv om vi, ihvertfall noen, kunne alle bryllupsnattspre-posisjonene og tilligende om ikke herligheter så uregelrette verb, på rams. Men verken ordforråd eller grammatikkferdigeheter var nødvendigvis like situert.

    SvarSlett
  4. Vår politiske og kulturelle orientering har "alltid" hovedsakelig vært anglo-amerikansk i sin hovedinnretning. (noe som f. eks. "irriterte" Hamsun). Når det gjelder tyskens stilling i skolen, antyder du kanskje noe av årsaken i overskrifta di?

    SvarSlett
  5. Jeg fikk flashback til ungdomsskolen og Tysklæreren min... Ikke bra. :o)

    Jeg husker fremdeles da vedkommende lærer innførte en ny karakterskala på rettskrivingsgloseprøver:
    Alt rett: S
    En feil eller flere: Ng

    Ikke spesielt motiverende kan man si..

    Er det forresten slik, (jeg underviser ikke i språk), at språkrettingsprogram er lov? Er det isåfall et gode? Slipper elevene da disse, i mine øyne den gang, forferdelige gloseprøvene? Og til slutt: Gjør en slik bruk av IKT språkfagene mer overkommelig og kjekkere for elevene.

    SvarSlett
  6. Det var også etter denne listen grensevaktene i DDR sjekket toget.
    Synd med manglende kontakt, for Tyskland er ett av de svært få land der det er litt interesse for Norge og norsk kultur. Der kan vi faktisk få ganske mye igjen for å vise litt mer interesse.

    SvarSlett